“De toekomst van Duitsland vormgeven’’, dat is het motto van de volgende Duitse regering. De manier waarop dat zal gebeuren, is in veel opzichten een voortzetting van het huidige beleid: ook met de nieuwe coalitiepartner SPD zal bondskanselier Angela Merkel in de eerste plaats de overheidsfinanciën strak in de hand houden.

Voor de sociaaldemocratische SPD is het echter zaak om juist de verschillen met Merkel II te benadrukken. Het regeerakkoord dat de partij met Merkels CDU/CSU is overeengekomen, moet half december namelijk nog door de achterban van bijna een half miljoen leden worden goedgekeurd. Als die groen licht geeft, is Merkel III op 17 december een feit.

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel toonde zich optimistisch. “De grote coalitie heeft een akkoord voor de kleine man geschreven’’, stelde hij. Een van de voornaamste punten die de centrumlinkse partij heeft binnengehaald, is de invoering van een minimumloon van 8,50 euro per uur. Ook komt er een soort AOW voor mensen die te weinig pensioen hebben opgebouwd.

De oppositie slijpt intussen de messen. Die Linke liet weten “de signatuur van de SPD niet te zien’’, omdat er bijvoorbeeld geen belastingverhoging voor rijken komt en er tot 2017 nog allerlei uitzonderingen op het minimumloon mogelijk zijn. Merkels voormalige coalitiegenoot, de liberale FDP, verwijt de partijen “de financiën te plunderen en risico’s naar de toekomst te verschuiven’’.

De christendemocraten benadrukken juist dat de overheidsfinanciën gezond blijven. De partijen hebben afgesproken dat de staat vanaf 2015 geen nieuwe schulden meer maakt. Ook komen er geen nieuwe belastingen en investeert de ‘zwart-rode’ coalitie in infrastructuur, onderwijs en onderzoek.

Een maatregel waar veel Nederlanders mee te maken zullen krijgen, is tolheffing voor buitenlandse automobilisten op de Autobahn, de Duitse snelweg. Lichtpuntje: het is nog niet helemaal duidelijk of dat wel mag volgens Europese regels.

Over de dubbele nationaliteit is een compromis gesloten. Kinderen van migranten worden voortaan niet meer verplicht om voor hun 23e te kiezen tussen de Duitse nationaliteit en die van het land van herkomst van hun ouders. Wie nu ouder dan 23 is krijgt echter niet met terugwerkende kracht het tweede paspoort terug, tot teleurstelling van de Turkse gemeenschap.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl